Fenyőtinóru

Suillus granulatus

Népies elnevezése:
vajgomba, tehéngomba

Sárgásbarna, rozsdaszinű ragadós kalapú, fenyves-ben termő, közepes termetű tinóru. Sárga tönkjén fiatal korban fölül finom, korpaszerü szemcsék vannak.

A fiatal gomba frissen elkészítve jóízű, a legjobb pörköltnek. Elkészítés előtt a kalap bőrét le kell húzni. különben az étel nyálkás lesz. Főzés közben megbarnul. Az idősebb példányok tönkjét ás az elöregedett csöves termőréteget helyesebb lefejteni és eldobni.

Nem eléggé állóképes, nehezen és rosszul szárad.

Fagyasztva

egészben vagy kockára darabolva forgalmazzuk

Fenyő pereszke

Tricholoma terreum

Népies elnevezése:
rákízű pereszke

Főleg késő ősszel, fenyvesekben seregesen termő szürkés, feketésen pikkelyesen szálas, kúpos kalapú, kisebb termetű gomba. Lemezei és tőnkje szürkésfehér.

Bőven termő és megfelelően elkészitve jó ízű, ehető gomba.

A kalap bőrét tanácsos lehúzni, lekaparni, mert így jobb. Az elkészítési módtól is sok függ. Sajátos íze miatt régebben rákízű pereszkének nevezték.

Fagyasztva

egész évben

Szárítva

egész évben

Májusi pereszke

Calocybe gambosa

Népies elnevezése:
szentgyörgygomba, vastag májusi gomba

Egyike a legjobb tavaszi gombáinknak.

Erdei tisztásokon, erdőszéli füves helyeken április-május hónapokban terem. Vastag húsú zömök gomba. Ez a ó illatú, kiadós húsú gomba minden gombás étel elkészítéséhez alkalmas.

Frissen

tavasszal

Fagyasztva

egész évben

Galambgomba

Russula cyanoxantha

Népies elnevezése:
galambica, kékhátú

Kimondottan erdőkben, erdei tisztásokon és erdőszéleken élő nagyon gyakori gomba, amely nyáron ás ősszel tömegesen terem. Középtermetű, változatos színű gomba.

A galambgombák kalapja jó ízű és minden gombás étel elkészítésére alkalmas.

Frissen

a nyári és az őszi hónapokban

Fagyasztva

egész évben

Szárítva

egész évben

Édesnyelű tinóru

Tricholoma terreum, Tricholoma terreum, Russula cyanoxantha

Népies elnevezése:
kozák, kecskegomlia, csikóláb

Nagy termetű, eléggé magas tönkű, barnás vagy vörös kalapúgomba. Nyáron és ősszel nyárfák alatt és bokros erdőszéleken terem.

Jó ízű és minden gombás étel elkészítésére alkalmas.

Fagyasztva

egész évben

Szárítva

egész évben